Realizare placa cota 0.00

cum turnam placa de la cota 0

Cum realizam placa de la cota 0.00?

» Dupa ce vom realiza decofrarea elevatiilor, va trebui sa umplem golurile ramase cu pamant. Pentru aceasta vom folosi pamantul rezultat de la sapatura santurilor pentru fundatii.

» Pamantul il vom aseza in straturi de maxim 30 de cm pentru a se putea realiza o compactare corecta, procedeul repetandu-se pana la umplerea golurilor. Umplerea cu pamant se va realiza pana la nivelul specificat in detaliul furnizat de inginerul structurist. Ma jos va prezentam un tip de detaliu de armare si executie a unei placi de beton de la cota 0.00 a casei.

DETALIU DE ARMARE SI EXECUTIE PLACA BETON

Huse Chei Auto din silicon E-Husa

» Compactarea pamantului trebuie temeinic facuta pentru a nu risca aparitia golurilor sub placa, ce pot duce la slabirea structurii placii. Compactarea o puteti realiza cu utilaje speciale sau cu ajutorul unui “mai” facut din lemn.

» Dupa stratul de pamant urmeaza un strat de pietris, indicat ar fi sort de 7/31, cu o grosime de 10cm, care bineinteles va trebui si acesta compactat. Urmeaza membrana cu crampoane ce are rol hidroizolator si polistirenul extrudat cu grosimea de 5cm care are rol termoizolator. Peste polistiren, se va monta plasa sudata cu diametrul de 5mm si ochiuri de 10cm, care va fi asezata pe niste distantieri care sa permita betonului sa intre pe sub plasa, astfel incat aceasta sa fie perfect inglobata in beton. Plasa sudata va face legatura cu centura elevatiei prin intermediul unor mustati din otel beton PC52 (a se vedea detaliul de mai sus).

» Daca in proiect aveti prezenta si o scara interioara ce va duce catre etaj, nu uitati sa lasati mustati iesite din placa, pentru a putea face ulterior legatura cu armatura scarii.

» Nu uitati sa lasati goluri in placa pentru gheurile tehnice. Nu recomandam integrarea instalatiilor de apa sau canalizare in placa armata, deoarece interventiile in cazul unor avarii sunt destul de pretentioase si pot afecta integritatea structurala a placii. Recomandam montarea instalatiilor sanitare in sapa.

» Daca toate acestea le-ati trecut in vedere, puteti trece la turnarea betonului. Daca ati respectat indicatiile noastre din articolul nostru anterior despre realizarea elevatiei, si ati facut cofrajul exterior al elevatiei mai inalt, acum va veti folosi de acesta si nu veti avea alte cofraje de realizat.

» Turnarea betonului, minim B200, o puteti face cu cifa sau manual la o betoniera buna. Asta in functie de posibilitatile materiale ale voastre. Indiferent cum o faceti, important este ca turnarea sa se realizeze continuu, fara rosturi, si sa o realizati intr-o zi in care nu sunt anuntate averse de ploaie. Daca totusi vremea va furnizeaza vreo surpriza sa fiti pregatiti cu folie pentru ca acoperi ceea ce ati turnat, urmand a continua turnarea dupa oprirea aversei.

» Nu uitati sa vibrati betonul si sa-l nivelati cu ajutorul unui dreptar pentru a iesi o suprafata cat mai plana.

» In cazul in care turnati cu cifa este foarte important sa calculati exact cati metri cubi de beton veti avea nevoie, pentru a nu ajunge in ipostaza de a ramane vreun colt de placa neterminat si sa cereti o completare de beton de 1mc care va costa mai mult decat face.

» Dupa turnare, in momentul in care placa incepe sa se usuce, trebuie sa aveti grija sa udati placa abundent, mai ales cand este caldura mare, pentru ca procesul de sucare sa nu fie grabit de temperatura de afara si sa apara fisuri.

 



1 Comment

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.