Organizarea lucrarilor de instalatii

instalatii sanitare case de lemn

Organizarea lucrarilor de instalatii sanitare la o constructie

» Lucrarile de instalatii de apa si canal aferente constructiilor, numite de obicei instalatii sanitare, se pot incepe imediat ce lucrarile de constructii permit acest lucru. Lucrarile pot fi incepute fie numai in interior, fie numai in exterior, fie concomitent, atat in interior cat si in exterior, dupa caz. De obicei se incepe cu lucrarile interioare, deoarece in exterior, prin efectuarea sapaturilor pot fi stanjenite lucrarile de constructii, care in aceasta perioada se executa cu toata intensitatea.

» Lucrarile interioare se pot incepe la fiecare nivel imediat dupa decofrarea elementelor de beton armat, iar in cazul constructiilor executate din prefabricate, imediat dupa montarea elementelor de rezistenta prefabricate.

» Inainte de inceperea lucrarilor instalatorul examineaza bine proiectul de executie si apoi il confrunta cu situatia de la fata locului. Cu aceasta ocazie urmareste daca sliturile, gaurile si nisele lasate de constructori pentru montarea instalatiilor corespund cu prevederile proiectului si verifica cu atentie cotele de adancime a canalului public si a canalizarii din subsol, indicate in proiect, pentru ca sa nu se intample sa se iasa din cla-dire cu conductele de scurgere sub nivelul canalului public. Nepotrivirile care eventual s-ar putea constata se semnaleaza proiectantului lucrarii, pentru a hotara asupra modificarilor necesare.

» In vederea lucrarilor, inginerul santierului isi organizeaza un atelier de lucru (de santier) si o magazie, in care sa poata fi pastrate materialele necesare pentru 1-2 zile de lucru.

» Magazia trebuie sa fie instalata intr-o incapere uscata, fara igrasie, pentru ca materialele sa nu fie expuse pericolului de oxidare (ruginire).

» Atelierul de lucru se instaleaza intr-o incapere de la subsol sau intr-o magazie din curtea santierului. In atelier se pastreaza si sculele si utilajele si se dezbraca si muncitorii. De obicei atelierul si magazia se instaleaza in aceeasi incapere. In atelier trebuie sa existe in permanenta un banc de lucru. Separat, trebuie sa existe atatea bancuri de lucru mobile sau menghine cate echipe de lucru sunt pe santier. Acestea se muta, pe masura avansarii lucrarilor, astfel ca sa se afle totdeauna langa locurile de munca ale echipelor.

» La santierele foarte mari se organizeaza ateliere dotate cu utilaje mecanizate, in care se executa toate operatiile de prelucrare a materialelor (taiere, filetare, indoire) si o buna parte din cele de montaj, astfel, se executa ansambluri de instalatii transportabile (tronsoane de conducte, noduri), gata pregatite pentru a fi montate.

» Lucrarile se incep cu operatiile de trasare a instalatiilor. Dupa trasare, in interior se trece la executarea strapungerilor in ziduri si plansee si a santurilor in ziduri pentru montarea conductelor, iar in exterior se incepe executarea sapaturilor. In aceasta faza a lucrarilor trebuie avut grija ca obiectele mari ale instalatiilor, ca: recipientele de hidrofor, boilerele, rezervoarele, pompele, masinile de spalat rufe, sa fie introduse in cladire, la locul de montaj, inainte de executarea peretilor despartitori ai subsolului; uneori, in zidul exterior al salii in care se vor monta obiectele respective, de obicei sala cazanelor, se va lasa un gol de dimensiunile necesare introducerii acestora.

» Planificarea si executarea diverselor etape ale lucrarilor de instalatii trebuie sa se faca in concordanta cu inaintarea lucrarilor de constructii, deoarece ritmul lucrarilor de instalatii nu poate depasi pe acela al lucrarilor de constructii, dar nici nu trebuie sa le stanjeneasca, de aceea, pe santier, intre constructori si instalatori trebuie sa existe o colaborare perfecta.

Bibliografie: Notite cursuri Universitatea Tehnica de Instalatii



Fii primul care adauga un comentariu!

Scrie un comentariu

Your email address will not be published.


*


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.